Tek bir gramına 62 trilyon dolar paha biçilen bu madde, tartışmasız şekilde dünyanın en pahalı maddesi. Ancak bu paraya sahip olsanız bile evrende tam olarak bir gramını bulmanız mümkün olmayabilir… Değerli taşlar veya metallar gibi yer altından çıkarılamayan son derece nadir bu madde, atom-atom birleştirilerek oluşturulmak zorunda. Üstelik yalnızca bir gramının onda birini elde etmek bile bir milyar yıl sürebilir.
Kulağa bilim kurgu gibi gelse de antimadde atomları, dünyanın en değerli maddesi olarak kabul ediliyor. Antimadde, evreni oluşturan atom ve parçacıkların ayna görüntüsü gibidir. Madde ve antimadde bir araya geldiğinde tamamen yok olur ve muazzam bir enerji açığa çıkar.
Bu durum, antimaddenin üretildiği anda neredeyse yok olmasına neden olur, bu da onu inanılmaz derecede pahalı ve zor saklanabilir hale getirir.
ANTİMADDE NEDEN BU KADAR PAHALI?
1999 yılında NASA bilim insanı Harold Gerrish, antimaddenin gram başına fiyatını 62.5 trilyon dolar olarak hesapladı. O dönem, fiyatın zamanla düşeceğini tahmin etse de mühendislik zorlukları göz önüne alındığında gerçek maliyetin çok daha yüksek olabileceği de hesaplar arasında…
CERN’de parçacık fizikçisi Prof. Michael Doser, ABC News’e verdiği röportajda şunları söyledi: “Yılda ürettiğimiz tüm antimaddeyi yok etseniz bile bir fincan çay kaynatmaya yetmez. Antimaddenin sadece 100’de 1 nanogramı, 1 kilogram altın kadar pahalıdır.”
Bu hesaplamaya göre antimaddenin gram başına maliyeti yaklaşık 5.24 katrilyon dolar…
More Stories
Gmail kullanıcıları dikkat! FBI ve uzmanlardan önemli dolandırıcılık uyarısı
Toyota 5. kez dünyanın en büyük üreticisi oldu: 10 milyonun üzerinde satış!
Samanyolu’nun 30 katı büyüklüğünde galaksi keşfedildi