29 Ocak: Batı Trakya Türklerinin Hak Mücadelesi

Batı Trakya Türklerinin 29 Ocak Mücadelesi: Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu Açıkladı

Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü’nden Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu, Batı Trakya Türklerinin uzun yıllardır ihlal edilmiş vatandaşlık haklarını geri talep etmek amacıyla 29 Ocak 1988’de Gümülcine’de toplandıklarını ve bu tarihin hak mücadelesinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Hüseyinoğlu, temel vatandaşlık haklarının iade edilmesini ve etnik Türk kimliği inkarının son bulmasını isteyen Batı Trakya Türklerinin, 29 Ocak 1988’de Gümülcine’de başlattıkları mücadeleyle bu tarihin “Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü” ilan edildiğini aktardı.

Batı Trakya Türklerinin 29 Ocak 1988 tarihinin bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Hüseyinoğlu, bu tarihte 10 binden fazla Batı Trakya Türk Müslüman azınlığı mensubunun bir araya gelerek Yunanistan’ın uyguladığı baskı politikalarını protesto ettiklerini belirtti.

29 Ocak 1988’in ikinci yıl dönümünde, Gümülcine’de Türklere ait iş yerlerine yönelik ırkçı saldırıların yaşandığını hatırlatan Hüseyinoğlu, 300’e yakın iş yerinin talan edildiğini ve şehir merkezinde vandalizm ve şiddet olaylarının gerçekleştiğini ifade etti.

Hüseyinoğlu, yaşanan olaylar sonucunda Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine yönelik politika değişikliğine gittiğini belirtirken, azınlık hakları konusunda yaşanan sorunların halen devam ettiğini vurguladı.

Batı Trakya Türklerinin Yunanistan’da farklı hak gasplarına maruz kaldığını belirten Hüseyinoğlu, Batı Trakya Türklerinin haklarını elde etmek için büyük mücadele verdiklerini ve 29 Ocak 1988’de topladıkları temel isteklerle eşitlik ilkesi çerçevesinde haklarını aradıklarını söyledi.

Son olarak, Hüseyinoğlu, Batı Trakya’nın Meriç, Rodop ve İskeçe bölgelerinden oluştuğunu ve bu bölgelerde yaklaşık 150 bin Türk’ün yaşadığını belirtti.

Related Posts

Deprem tahmininde bulunan astrolog gözaltına alındı

Myanmar’da 21 Nisan’da büyük bir deprem olacağı tahmininde bulunan TikTok fenomeni astrolog, 22 Nisan’da gözaltına alındı.

Rusya’da ölen dağcı, dedesiyle aynı kaderi paylaştı

Rusya’daki Elbruz Dağı’na 5 kişilik grupla tırmanış yaparken hayatını kaybeden Mehmet Kocaakça’nın, babasının dedesinin de Sarıkamış’ta askerlik yaparken donarak şehit olduğu belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan 1915 olayları açıklaması

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “1915 olayları konusunda tarihi gerçekler ve uluslararası hukuk hilafına yapılan açıklamaları bütünüyle reddediyoruz.” denildi.

Samsun’da koca dehşeti: Boşanma aşamasındaki eşini öldürdü, intihar etti

Samsun’da bir kafede tartıştığı boşanma aşamasındaki eşi Pınar Altınel’i öldüren Cengiz Altınel, intihar etti. Olaya ilişkin soruşturma sürüyor.

Eskişehir’de sağanak yağış etkili oldu

Eskişehir’de meteorolojinin de uyarısını yaptığı sağanak yağış etkili olurken, araç ve yaya ulaşımında sıkıntılar yaşandı. Araç sürücüleri dikkatli seyrederken, yaya vatandaşlar ıslanmamak için çeşitli tedbirler aldı.

Özlem Gürses kimdir? Gazeteci Özlem Gürses kaç yaşında, nereli?

Özlem Gürses, gündemi yakından takip eden sosyal medya kullanıcıları tarafından merak edilen ve araştırılan isimler arasında yer alıyor. Gazeteci olan Özlem Gürses’in hayatı ve kariyeri hakkında bilgiler sorgulanmaya başladı. Peki, Özlem Gürses kimdir? Gazeteci Özlem Gürses kaç yaşında, nereli?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir