Gıda intoleransı anksiyete sebebi

Gıda Intoleransı ve Anksiyete İlişkisi

İSTANBUL (İGFA) – Gıda intoleransı, vücudun bazı gıdalara karşı aşırı hassasiyet göstermesi olarak tanımlanmaktadır. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Doç. Dr. Serkan Tapan, bu durumun genellikle bir enzim eksikliğinden kaynaklandığını belirtmektedir. Yumurta beyazı, bezelye, inek sütü, arpa, kazein, maya, agar agar, mısır ve gluten gibi gıdalar, gıda intoleransının yaygın sebepleri arasında yer almaktadır.

Gıda Intoleransının Etkileri

Gıda intoleransının sindirim sistemi, iskelet ve sinir sistemleri, cilt sağlığı ve metabolizma üzerinde çeşitli rahatsızlıklara neden olabileceği konusunda uyarıda bulunan Doç. Dr. Serkan Tapan, bu durumun karın ağrısı, gaz, mide bulantısı, deri döküntüleri, baş ağrıları ve kronik yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini vurgulamaktadır.

Tedavi ve Tanı Yöntemleri

Gıda intoleransının teşhisi için eliminasyon diyetinin uygulanabileceğini belirten Tapan, bu diyetin kişinin duyarlı olduğu gıdaları tespit etmede yardımcı olabileceğini ifade etmektedir. Ayrıca, kesin tanının konulması için ileri teknoloji mikroarray testlerinin gerekebileceğini söyleyen Tapan, bu testlerin uzman hekimler eşliğinde yaptırılması gerektiğine dikkat çekmektedir.

Multidisipliner Yaklaşımın Önemi

Gıda intoleransının kronik inflamatuar hastalık veya irritabl bağırsak sendromu gibi sindirim sistemi bozukluğu olan bireylerde daha sık görülebileceğini belirten Doç. Dr. Serkan Tapan, doğru tanı ve etkili tedavi yöntemleri geliştirebilmek için birden fazla uzmanlık alanının iş birliğinin önemli olduğunu vurgulamaktadır.

Related Posts

Diş beyazlatma işlemi kimlere, nasıl yapılmalı? Uzmanından diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlara ilişkin önemli uyarılar

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görev yapan Diş Hekimi Jale Demir, diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlara değinerek önemli açıklamalarda bulundu. Doğru şekilde diş beyazlatma işlemi nasıl yapılmalı? Diş beyazlatma dişlere zarar verir mi, acıtır mı? Kimlere diş beyazlatma yapılabilir? İşte uzmanından diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlara ilişkin önemli uyarılar.

Ekonomik sebepler astımı tetikliyor: ‘Hastalar ekonomik yetersizlik nedeniyle ilaçlara ulaşamıyor’

Her sene astım hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla 6 Mayıs’ta kutlanan Dünya Astım Günü bu sene de çeşitli etkinlik ve toplantılarla kutlanacak. Astım Günü kapsamında Cumhuriyet, hastalığın detaylarını ve Türkiye’deki durumunu Türk Toraks Derneği’nden Doç Dr. Osman Elbek ve Doç Dr. Deniz Kızılırmak ile konuştu.

Kalp krizi geçirirken öksürmek sağlıklı mı?

Adana’da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, kalp krizi geçirirken öksürmenin hayat kurtardığına yönelik halk arasındaki inanışın son dönemde sosyal medyada çokça yayıldığını, bu durumun insan hayatını olumsuz etkileyecek bir manipülasyon olduğunu söyledi.

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.