Sigorta Sektöründe Yeni Trendler: İnovasyon ve Gömülü Sigortacılık Ön Planda
Günümüzde, dijitalleşmenin hızla ilerlemesi, artan riskler ve değişen tüketici alışkanlıkları, sigorta sektöründe yeni arayışları beraberinde getiriyor. Hem genel politikalar hem de şirketler düzeyinde süregelen bu arayışlar, hazırlanan raporlar ve açıklamalar ile destekleniyor.
EY’nin “Küresel Sigorta Görünümü 2025” raporuna göre, küresel ölçekte siber saldırılardan kaynaklanan kayıpların %99’u ve doğal afetlerden kaynaklanan kayıpların %60’ı sigortasız durumda. Ayrıca, emeklilik birikimlerindeki eksiklikler de sigorta sektörünü ciddi şekilde etkiliyor. Gelecekte, inovasyon yatırımlarının katma değerli hizmetlere ve güvenlik açıklarına odaklanmasıyla sigorta şirketlerinin daha ileriye taşınacağı öngörülüyor. “Yüksek potansiyelli müşterilere kişiselleştirilmiş teklifler sunmak” ve “amaç odaklı yeni ürünler tasarlamak” gibi stratejiler de raporda vurgulanan önemli konular arasında.
EY Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Levent Atakan, “Şirketler, iletişim ve ürünleri kişiselleştirmek için yapay zekâ destekli teknoloji ve güçlü veri yönetimi yeteneklerine yatırım yaparak paydaşlara hızlı ve katma değerli hizmetler sunabilir” ifadelerini kullandı.
PAYI YÜZDE 30
IBS Sigorta Üst Yöneticisi Murat Çiftçi ise sigorta ürünlerinin diğer hizmetlerle entegre edilerek tüketicilere ek işlem gerektirmeden sunulmasını ifade eden “gömülü sigortacılık” konusuna dikkat çekti. Çiftçi, sektördeki bu gelişmenin kuralları değiştireceğini vurgulayarak, “Dünyada gömülü sigorta pazarının büyük sigorta şirketlerinin gelirlerinin %30’unu oluşturduğu tahmin ediliyor ve bu rakamın gelecekte artarak devam edeceği öngörülüyor. Türkiye’de mikro sigorta ürünleri geliştiren ve bunları e-ticaret şirketlerinin ödeme aşamalarına entegre eden bazı yerli girişimler, Avrupa pazarına açılma planları yaparak gömülü sigortacılık alanında önemli adımlar atmaya hazırlanıyor.”
More Stories
Gram altın ne kadar oldu? Altında yükseliş sürer mi?
MÜSİAD Bursa’da ekonominin nabzı tutuldu
Donun vurduğu üretici kara kara düşünüyor: Tek çözüm ‘afet bölgesi ilanı’