Emekli, Diyanet’e sordu: Mesela 4 kişi bir koyuna girebilir miyiz?

Kurban Bayramında Fiyatlar Yüksek, Emekliler Zor Durumda

Kurban Bayramı, son yıllarda pek çok kişi için zorlu bir dönem haline geldi. Artan fiyatlar ve azalan alım gücü, özellikle emekliler ve işsizler olmak üzere binlerce kişinin kurbanlık hayvan almasını güçleştiriyor.

Bu yıl, durum diğer yıllara göre daha da vahim görünüyor. 2025 yılında kurban fiyatları büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için geçen yıla göre %30 ila %35 arasında artış gösterdi. Canlı kilogram fiyatları geçen yıl 280-320 TL arasında seyreden kurbanlıklar, bu yıl 350-430 TL arasında satılıyor.

Bir hissesi geçen yıl 25-30 bin TL olan büyükbaş hayvanların fiyatları ise bu yıl 30-40 bin TL arasında değişiyor. Besiciler, genellikle İstanbul’a Kars, Ardahan ve Ağrı illerinden kurbanlık hayvan getirildiğini belirtiyor ve bu hayvanların nakliye ücretlerinin bir TIR için 100 bin TL’ye kadar çıktığını ifade ediyorlar. Ayrıca, kurbanlık pazarlarında yer kiralama fiyatlarının geçen yıla göre %100 arttığını dile getiriyorlar. Besiciler, “Bölgeye göre değişse de geçen yıl 40-60 bin TL arasında olan 10-15 adetlik yer kiraları, bu yıl 100-150 bin TL’ye kadar çıktı. Ancak bunu fiyatlara yansıtamıyoruz çünkü alıcılar da enflasyona göre satın alma yapmak zorunda kalıyor” diye konuşuyorlar.

“Emekliler İçin Kurban Desteği İstiyoruz”

ANKA’ya konuşan emekli Metin Önal, emeklilerin kurban kesme imkanının olmadığını belirterek, “Ülkemizde emekli kurban edildi. Emekliler için kurbanlık fiyatları çok yüksek. Diyanet İşleri Başkanlığı emekliler için kurban bağışı kampanyası başlatabilir mi?” şeklinde sorular yöneltti. Önal, emeklilerin kurban kesme durumlarını iyileştirecek adımların atılmasını talep ediyor.

“Diyanet, Kurbanlıkların Satış Yerlerini Açıklasın”

Bir diğer emekli Nami Güney ise maaşının 20 bin lira olduğunu belirterek, kurban fiyatlarının bu miktarın üzerinde olduğunu ifade ediyor. Güney, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kurbanlık satış yerlerini açıklaması ve emeklilerin de bu imkandan yararlanmasını sağlaması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, elbiselerinin eski olduğunu ve eş-dost yardımıyla diğer ihtiyaçlarını karşıladığını dile getiriyor.

Related Posts

Bakan Ersoy Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu üyeleriyle buluştu

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu üyeleriyle bir araya geldi.

Avrupa borsaları savaş gelişmeleriyle yükseliyor! (20 Mayıs 2025)

Avrupa borsaları, Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmelerin etkisiyle olumlu bir seyir gösteriyor. Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 0,2 artarak 551,10, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,3 yükselerek 23.965,93 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,2 …

EYT’nin ardından ikinci büyük düzenleme: Bir milyon kişiye emeklilik kapısı açılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 seçimleri öncesinde yaptığı açıklama ile Bağ-Kur emeklilerinin prim gün sayısının SSK ile eşitleneceğini duyurmuştu. Bir milyonun üzerinde vatandaşın beklediği düzenlemede takvim belli oldu. Taslak çalışmanın temmuz sonuna kadar Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda görüşülmesi beklenirken, düzenlemenin yıl sonuna kadar yasalaşması hedefleniyor.

Trump ilk engeli aştı

ABD Başkanı Donald Trump’ın “büyük, güzel yasa tasarısı” olarak nitelediği kapsamlı vergi düzenlemesi, Temsilciler Meclisi Bütçe Komitesi’nde 17’ye karşı 16 oyla kabul edildi. Tasarının bu hafta Meclis’ten geçme ihtimali arttı.

Bankaların faizsiz kredi rekabeti vatandaşa yaradı

Büyük bankalar müşteri portfolyolarını genişletebilmek adına faizsiz kredi alanında dikkat çeken kampanyalara imza atıyor. Kampanyalar belirli vade ve tutarlarla sınırlı tutulurken her bankanın sunduğu avantajda değişiklik gösteriyor.TEB yeni …

Vergi denetimleri dijitale taşınıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi uygulamalarında dijitalleşme dönemini başlattıklarını söyledi.