Altı saatten az uyku sağlığı tehdit ediyor

Uykusuzluk Sağlığı Nasıl Etkiliyor?

İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS), yetişkinlerin her gece en az yedi ile dokuz saat uyumaları gerektiğini vurguluyor. Araştırmalara göre, düzenli olarak yeterli uyku almak bağışıklık sisteminden ruh sağlığına kadar birçok alanda önemli etkilere sahip.

2023 yılında yapılan bir araştırma, altı saatten az uyumanın vücudun bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğini gösterdi. Fransız Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün çalışması, bu etkinin özellikle 18-60 yaş arasındaki erkeklerde belirgin olduğunu ortaya koydu.

Uyku uzmanı Dr. Sue Peacock’a göre, uyku sırasında vücut savunma sitokinleri üretir. Yetersiz uyku bu maddelerin azalmasına ve enfeksiyonlara karşı savunmasız hale gelinmesine neden olabilir.

Uykusuzluk, kaygı seviyelerini artırarak anksiyeteye yol açabilir ve pozitif duyguları azaltabilir. Ayrıca, kadınlarda uyku eksikliği tiroit hormonlarını etkileyerek adet düzensizliklerine neden olabilir.

Uykusuzluk ayrıca iştahı düzenleyen hormon seviyelerini de bozarak obezite riskini artırabilir. Verimlilik açısından da ciddi sorunlar yaratabilir ve kronik hastalıklara yakalanma riskini artırabilir.

Dr. Sue’ya göre, yeterli uyku almanın önemi vurgulanmalı ve düzenli uyku düzeni sağlanmalıdır. Uykusuzluk, genel sağlık üzerinde ciddi etkilere sahip olabilir ve uzun vadede kronik rahatsızlıklara yol açabilir.

Related Posts

Aşılanmamış her 10 çocuktan 9’u kızamık oluyor

Son yıllarda dünya genelinde kızamık vakalarının artış gösterdiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, bu durumun aşısız çocuklar için büyük risk oluşturduğunu ifade etti. Prof. Güzel, virüsün çevrede saatlerce canlı kalabildiğini belirterek, “Aşılanmamış her 10 çocuktan 9’u kızamığa yakalanıyor. Koruyuculuğu yüzde 97 olan aşı, bu hastalıktan korunmada en güçlü silahtır” dedi.

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.