ABD’de büyük dönüşümün ayak sesleri… Trump Amerikan kültürünü derinden değiştirecek

Trump Hükümeti DEI İnsiyatiflerine Son Veriyor!

Donald Trump’ın başkanlık görevine başlamasının ardından hükümet, bir dizi karar alarak dikkatleri üzerine çekti. Göçmen krizi ve dış ilişkiler konularının yanı sıra, Trump yönetimi kültürel değişikliklere neden olacak önemli adımlar atmaya başladı.

Özellikle Demokratların devlet kurumlarına getirdiği DEI (Diversity, Equity, Inclusion) insiyatiflerinin kaldırılması bu adımların en öne çıkanı oldu. DEI, yani çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık Türkçe karşılığına sahip. Batı’da son dönemlerde sıkça duyulan bu kavram, devlet kurumları ve şirketlerde kimlik politikalarının temelini oluşturuyor.

DEI Nedir?

DEI insiyatifleri, geçmişte haksızlığa uğradığı düşünülen kimlik gruplarına yönelik pozitif ayrımcılık uygulanmasını talep ediyor. Yani, siyahlar, kadınlar ve LGBT grupları için işe alımlarda belirli kotalar belirleniyor. DEI politikalarını destekleyenler, önceki “kimlikten bağımsız” işe alım yöntemlerinin, önyargılı bireyler tarafından kötüye kullanıldığını ve bu “dezavantajlı” grupları dışarıda bıraktığını savunuyor.

DEI insiyatifleri, insan kaynakları konularında herkesin eşit muamele görmediğini ve tarihsel olarak haksızlık gören gruplara bazı ayrıcalıklar tanınması gerektiğini öngörüyor. Bu durumun arkasında DEI destekçilerinin ideolojik pozisyonları yatıyor. Özellikle muhafazakarlar tarafından “Wokeism” olarak adlandırılan bu ideoloji, ırkçılık tanımını yeniden belirliyor.

Trump Neden Karşı?

Trump yönetimi, özellikle bu düşüncenin, Batı medeniyetinin temelini oluşturan liyakat ilkesine karşı olduğuna inanıyor. Kotaların, iş başvurularında azınlıkta olan yetenekli adayların dışlanmasına neden olduğunu ve yetersiz adayların doğru kimliğe sahip oldukları için işe alındığını savunuyor. Ayrıca, şirket kültürünün woke ideolojisiyle birleşmesinin çalışanlar için toksik bir ortam yarattığını düşünüyor.

Çeşitli Amerikan şirketleri, DEI politikalarını sonlandırmaya başladı. McDonalds, Walmart, Target, Boeing, Ford, Harley Davidson gibi birçok şirket, resmi olarak DEI ofislerini kapattı. Aynı şekilde, Amerikan devlet kurumları da bu değişime katıldı. Hatta, Trump’ın göreve gelmeden önce, FBI ve CIA DEI politikalarını kaldırma kararı aldılar.

DEI’nin Arkasındaki Finans Gücü

Amerikan şirketlerinin büyük bölümünün bu politikaları benimsemesinin son zamanlarda artması tesadüfi değil. Kimlik temelli kültürel hareketlerin 2020’deki George Floyd olaylarından sonra ivme kazanmasının yanı sıra, şirketlerin finansal motivasyonları da bu politikaları benimsemelerine yardımcı oluyor.

Global finans devleri Blackrock ve Vanguard, başkanlığını yaptığı ESG (Environmental, Social, Governance) yatırım sistemini destekleyerek, şirketlerden çevreci ve sosyal eşitlikçi politikalar uygulamalarını talep ediyor. ESG puanını yükselten şirketler, yatırımcılar için daha güvenilir hale geliyor. Birçok yatırım şirketi, ESG puanını artırmak için DEI insiyatiflerinin önemine vurgu yapıyor.

Son zamanlarda ESG yatırım sisteminin terk edilmesi, DEI politikalarının azalmasına yol açmış olabilir. Ancak birçoklar, ESG’nin isimsiz olarak varlığını sürdüreceğini düşünüyor. Şirketlerin sadece sosyal meselelerden değil, çevre konularından da vazgeçebileceği göz önünde bulunduruluyor.

Related Posts

İsrail basını: İç istihbarat lideri istifa etti

İsrail’de üst düzey yetkililer arasında devam eden siyasi gerilimin gölgesinde, iç istihbarat direktörünün istifa ettiği öğrenildi.

İspanya ve Portekiz karanlığa gömüldü: Metrolar boşaltıldı, trafik kitlendi

İspanya ve Portekiz’in büyük bölümünde elektrik kesintileri nedeniyle kaos yaşanıyor. İki ülkede aynı anda yaşanan kesintiler, siber saldırı ihtimalini gündeme getirdi. Metrolar boşaltılırken trafik ışıklarının çalışmaması nedeniyle yollarda kargaşa yaşandı.

AKP’li üst düzey isimden ‘gündüz kuşağı programlarına’ sert çıkış: ‘Gerekirse kanun teklifi vereceğim!’

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, televizyon kanallarında yer alan gündüz kuşağı programlarına tepki göstererek toplumsal düzeni zedeleyen programları sınırlandırmak için kanun teklifinde bulunacağını söyledi. Gündüz kuşağı yayıncılarına çağrıda bulunan Yayman, “Çağrım, sabah kuşağında yayın yapan kişilere, yayıncılara ve herkese ‘lütfen ama lütfen titreyin ve kendinize gelin’ böyle bir yayıncılık politikası kabul edilemez” dedi.

Trump gözünü Süveyş Kanalı’na dikti: Mısır’dan “hırsızlık” tepkisi

ABD Başkanı Trump, Amerikan askeri ve ticari gemilerinin Panama ve Süveyş Kanallarından ücretsiz geçişini istedi. Mısır ve Panama’dan tepkiler gecikmedi.

Nevşehir’de otomobiller çarpıştı: 2 ölü, 2 yaralı

Nevşehir’de iki otomobilin çarpıştığı kazada Mahmut ve Jale Aydemir yaşamını yitirdi, 2 kişi de yaralandı.

Gazze gıda fiyatları yüzde 500’den fazla arttı

Yardımların ve ürün girişinin engellenmesi nedeniyle Gazze’de temel gıda maddelerinde fiyatların yüzde 527 arttığı kaydedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir