Dünya genelinde HIV enfeksiyonuyla yaşayan 39,9 milyon kişiden 9,3 milyonu tedaviye erişemiyor

T24 Haber Merkezi

Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS), dünya genelinde 39,9 milyon HIV enfeksiyonu olan kişiden 9,3 milyonunun hayat kurtarıcı tedavi alamadığını belirtti.

UNAIDS, “2024 Dünya AIDS Günü” raporunda, 2030’a kadar AIDS’i bir halk sağlığı tehdidi olarak sona erdirme hedefine ulaşabileceğini açıkladı.

Dünya AIDS Günü öncesi yayımlanan raporda, HIV enfeksiyonuyla yaşayan ve risk altındaki herkesin haklarının korunmasının bu hedeflere ulaşmanın anahtarı olduğu vurgulandı.

Raporda, HIV enfeksiyonu olan 39,9 milyon kişiden 9,3 milyonunun hala tedavi alamaması ve geçen yıl 630 bin kişinin AIDS-related hastalıklardan ölmesi ile dünya genelinde 1,3 milyon kişiye HIV virüsünün bulaştığına dikkat çekildi.

“2023’te her gün 570 genç kadına HIV enfeksiyonu bulaştı”

Raporda, 2023’te her gün 15 ila 24 yaş arası 570 kadının HIV enfeksiyonuyla karşılaştığı ve Doğu ve Güney Afrika’da 22 ülkede, bu yaş grubundaki kadınların erkeklerden 3 kat daha fazla HIV riski taşıdığı belirtildi.

Raporda, marjinalleştirilmiş toplumların, “suçluluk” korkusunun HIV hizmetlerine erişimi engellediği vurgulandı.

Bilim tarafından HIV hastalığına karşı yeni tedaviler geliştirilirken, yılda birkaç kez enjekte edilmesi gereken uzun etkili ilaçların dünya genelinde yaygınlaşmasıyla hastalığın seyrinin durdurulabileceği belirtildi.

UNAIDS İcra Direktörü Winnie Byanyima tarafından yapılan açıklamada, HIV ile mücadelede yapılan ilerlemelere rağmen insan hakları ihlallerinin AIDS’in sona ermesini engellediği vurgulandı.

Herkesin sağlık hizmetlerine erişemediği belirtilen açıklamada, “Herkesin haklarını korumak, herkesin sağlığını korumak anlamına gelir” denildi. (AA)


“Doğal gıdaya ulaşmanın bir yolu var!”


Öne çıkan haberler…

TIKLAYIN -“Sonuna kadar Erdoğancıyım, hatta feriştahıyım” diyen Yavuz Bingöl: Kendi kültürüm bana sahip çıkmadı, yol yürümediklerim sahip çıktı

TIKLAYIN -İBB Meclisi’nde gerginlik | AKP’li üye, Ahmet Özer’e “terörist” dedi, İmamoğlu sinirlendi: Seni adam yerine koymam, terbiyesiz!

TIKLAYIN – Bahçeli medya organlarını tehdit etti: Tek tek not ettik, zamanı geldiğinde hepsinin burnundan fitil fitil getireceğiz

TIKLAYIN – Erdoğan, medyayı hedef aldı, RTÜK’e seslendi: İstisnai örneklerden bütün tarikatlar linç ediliyor

TIKLAYIN – 2.5 yaşındaki bebek şüpheli biçimde öldü, anne tutuklandı

TIKLAYIN – 30 yıldır cezaevinde olan şair İlhan Sami Çomak tahliye edildi

TIKLAYIN – Ahmet Türk’ten Bahçeli yorumu: Barışa katkı sunacak herkesi canıgönülden destekleriz

TIKLAYIN -Onur Buldu ilk kez açıkladı: Güldür Güldür’den neden ayrıldı?


Related Posts

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

Uykunun gizli düşmanı belli oldu

Uyumadan önce ekran kullanımını sınırlamak, uyku kalitesini artırıyor. Dr. Tarık Mecit, ekran ışığının beyin üzerinde uyarıcı etkiler yarattığını ve bu durumun uykuya geçişi zorlaştırdığını belirterek, ideal alışkanlıklar hakkında uyarılarda bulundu.

Araştırma ortaya koydu: Covid-19 aşısı kalp krizini artırdı mı?

Covid-19 aşısı olanlarda kalp hastalıklarının arttığına yönelik söylentilerin bilimsel bir veriye dayanmadığı belirlendi. İngiltere’de, 46 milyon kişinin verilerini inceleyen bir çalışmada Covid-19 aşısı olan kesimde hem kalp hem de damar hastalıklarına bağlı ölümlerin daha az olduğu ortaya koyuldu.

Vejetaryen beslenmede doğru planlama şart! ‘Yanlış diyet sağlığı tehdit edebilir’

Vejetaryen beslenmenin dikkatli uygulanması gerektiğini belirten uzmanlar, yanlış planlandığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söylüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, vejetaryen beslenmenin yanlış planlandığında oluşturabileceği riskleri açıkladı.

Demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi

İngiltere’de yapılan bir araştırmada, erken yaşlarda demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi.

İnsanların seks sırasında hayatını kaybetmelerinin yaygın 6 nedeni!

Dünya üzerinde yapılan çeşitli araştırmalarda seks sırasında ölmenin 6 nedeni belirlendi.