Iğdır’da Hasat Başladı: Bu Yıl Verim Beklentilerin Üzerinde!
Doğal güzellikleri ve özel iklimiyle tanınan Iğdır, kayısı üretimiyle adından söz ettiriyor. Kent genelinde bulunan yaklaşık 500 bin kayısı ağacı, özellikle kendine özgü aromasıyla bilinen Iğdır şalağı türündendir.
Iğdır şalağı, kalitesine göre seçilerek sepetlenir ve hem iç piyasada hem de Avrupa ülkeleri, Azerbaycan, Gürcistan ve Rusya gibi ülkelere ihraç edilir.
Bu yıl olumlu hava koşulları ve afetlerin olmayışı sayesinde, kayısı hasadından beklenenden fazla verim elde ediliyor.
– “İnşallah 40 Bin Tonun Üzerinde Hasat Bekleniyor”
Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tingiş, üreticilerin hasada başladığını ve fiyatların iyi olduğunu belirtti. Tingiş, “Bu yıl meyve tutumları çok fazla olduğu için, inşallah 40 bin tonun üzerinde hasat bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
Kayısı hakkında bilgi veren Tingiş, “Iğdır şalağı genellikle sofralık olarak tüketilir çünkü sulu kurutmaya uygun değildir. Lezzeti ve aroması çok güzel olan kayısı, kurutma işlemi için uygun değildir ve genellikle 1 ay gibi kısa bir sürede tükenir.” dedi.
– “Bu Yıl Hasat Daha Verimli Geçiyor”
Ahmet Tingiş, bu yılki hasadın geçmiş yıllara göre daha verimli geçtiğini belirterek, “2025 yılında mevsim ve iklimin olumlu gitmesi, ağaçların meyve tutumunu artırdı. Dolu veya afet gibi olumsuzluklarla karşılaşmamamız normalde 200 kilogram verim alınan ağaçlardan bu yıl 300-350 kilogram verim elde etmemizi sağladı. Meyvelerin boyutu biraz küçük olabilir ancak kilogram olarak verim oldukça artmış durumda.” şeklinde açıklamada bulundu.