İktidar borcuna başka alacağına başka tarife çıkardı. Ozan Bingöl isyan etti

Cumhurbaşkanı Kararıyla Faiz Oranları Yükseltildi

21 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanan yeni Cumhurbaşkanı Kararlarına göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının tebliğine göre kamu alacakları için gecikme zammı oranı yüzde 3,5’ten yüzde 4,5’e yükseltildi. Ayrıca tecil faizi de yüzde 36’dan yüzde 48’e çıkarıldı, bu da yıllık bazda %54’lük bir artışa denk geliyor.

Aynı Resmi Gazete’de yayımlanan bir diğer Cumhurbaşkanı Kararı ise 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine ilişkin Kanunun 1. Maddesinde düzenlenen Kanuni faiz oranını belirledi. Buna göre, 01.06.2024 tarihi itibariyle kanuni faiz oranı yıllık %24 olarak uygulanacak.

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, hükümetin vatandaştan alacağı faiz oranlarına tepki gösterdi. Devletin vatandaşa olan borcuna uygulanan gecikme faizi %54 iken, vatandaşın devletten olan alacağına uygulanan kanuni faiz ise %24. Bingöl, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda bu durumu eleştirerek, “Vatandaşın devlete olan borcuna uygulanan gecikme faizi %54, vatandaşın devletten olan alacağına uygulanan kanuni faiz %24, Merkez Bankasının politika faizi ise %45. Şimdi biz tam olarak hangi faize karşıyız???” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Merkez Bankası’ndan bankalara yeni talimat: Hesaplamalar değişiyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası zorunlu karşılıklar için ödenen faizin hesaplanma yönteminde değişikliğe gitti. Yeni düzenleme ile banka faiz hesaplamasında kullanılan yöntem değişerek, Türk Lirası’nı desteklemesi beklenen etkiler yaratması öngörülüyor.

Asya borsaları Çin hariç pozitif seyrediyor

Asya borsalarında, bölgedeki jeopolitik gelişmeler ile tarifelere ilişkin haber akışı yatırımcıların odağında bulunurken, haftanın ilk işlem gününde Çin hariç pozitif seyir izleniyor.

BIST 30 haftaya yüzde 0,2 düşüşle başladı

BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat, haftanın ilk işlem gününe yüzde 0,2 düşüşle 10.333 puandan start verdi. Cuma günkü yüzde 0,7’lik gerilemenin ardından akşam seansında da momentumunu koruyan kontrat, S&P’nin kredi notu teyidi ve ABD bilanço-veri gündemiyle şekillenen küresel risk iştahı altında işlem görüyor.

Madencilik sektörü, izin süreçlerine hız kazandıracak reformları bekliyor

Öksüt Madencilik Ülke Müdürü David Bickford, Türkiye’de altın üretiminin, izin süreçlerinde yaşanan olumsuzluklar sebebiyle düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, “Bakanlığın izin süreçlerini hızlandırmaya yönelik reform hazırlığında olduğunu biliyoruz. Bu reformların hayata geçirilmesi, madencilik sektörüne önemli ve olumlu bir katkı sağlayacaktır.” dedi.

‘Siyasi operasyonların’ bedelini emekçiler ödüyor: Asgari ücreti de erittiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide yaşanan dalgalanma zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücreti daha da eritti. Brüt asgari ücret 708 Euro’dan, 592 Euro’ya düştü. Asgari ücret 4 ayda yüzde 16 eridi. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücret veren ülkeleri arasına adeta demir attı.

Avrupa borsalarında, ABD-Çin ticaret geriliminde yumuşama beklentisi

Avrupa borsaları, ABD-Çin ticaret geriliminde yumuşama umuduyla yükselişle kapandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir