Kadınlarda cinsel isteği azaltan 4 faktör: Yaşın hiçbir önemi yok, 60’lı yaşlar da aktif kalabiliyor

Kadınların Yaşla Birlikte Cinselliğe Olan İlgisi

Yaklaşık 3.300 kadın üzerinde gerçekleştirilen Amerikan araştırması, kadınların yaşlandıkça cinselliğe olan ilgilerinin azalmadığını belgeliyor. Araştırmanın lideri Dr. Holly Thomas, “Yaşlanmalarına rağmen birçok kadının hala cinselliğe büyük değer verdiğini gördük ve bu oldukça normal” diyor. Bu sonuçlar, cinsellik konusundaki algımızı değiştiriyor ve yaşlanmanın cinsel isteği bitirmesi gerektiği düşüncesine karşı çıkıyor.

Pittsburgh Üniversitesi’nde görev yapan Dr. Thomas, kadınların kırklı yaşlarına gelip özellikle menopoz dönemlerinde cinsel arzularını kaybettiklerine dair olan inanışın yanlış olduğunu vurguluyor.

Kadınların Cinselliği Yaşlandıkça Nasıl Değişiyor?

Araştırma, kadınların %27’sinin 40’lı, 50’li ve 60’lı yaşlarında hala cinselliğin önemli olduğuna inandığını gösteriyor. Bu bulgu, genel olarak kadınların yaşlandıkça cinselliğe olan ilgisinin azaldığı yönündeki yaygın inanışla çelişiyor. Araştırmacılar, kadınların yaşla birlikte cinsellikle olan ilişkilerinin evrildiğini ancak cinsel istek ve zevkin devam ettiğini belirtiyor.

Aşk Hayatı ve Cinsel Aktivite

Dr. Thomas, sağlıklı ve tatmin edici bir aşk hayatı olan kadınların cinsel açıdan aktif kaldığını belirtiyor. Araştırma, kadınların partnerleriyle iyi iletişim kurmalarının tatmin edici cinsel ilişkileri sürdürmede kritik bir rol oynadığını vurguluyor.

Araştırma aynı zamanda cinselliğe önem veren kadınlar arasında bazı ortak özellikleri de belirtiyor:

  • Daha yüksek eğitim seviyelerine sahip olmaları
  • Depresyona daha az girmeleri
  • Kırklı yaşlarından önce daha iyi cinsel tatmin yaşamaları

Araştırmacılar, tatmin edici cinsel ilişkiler yaşayan kadınların yaşları ilerledikçe cinselliğe olan ilgilerinin devam etme olasılığının daha yüksek olduğunu belirtiyor. Ancak, sosyo-ekonomik durumun da önemli bir faktör olduğuna dikkat çekiliyor.

Kadınların Cinsel Arzusunu Etkileyen Faktörler

Araştırma, kadınların cinselliğe ve tatmin edici bir cinsel yaşama verdikleri önemin azalmadığını ancak bazılarının yaş aldıkça cinselliğe olan ilgilerinin azaldığını ortaya koyuyor. Uzmanlara göre, bir kadının cinselliğine olan bakış açısını; duygusal, fiziksel ve psikolojik faktörlerin bir arada etkilediği bir dizi unsur belirliyor.

Sağlık Durumu

Sağlık durumu, cinselliği etkileyen önemli faktörlerden biridir. Özellikle perimenopoz ve menopoz dönemlerinde hormonal değişimler, cinsel yaşamı daha az tatmin edici hale getirebilir. Orta yaşlarda libido kaybı gibi sorunlar ortaya çıkabilir veya mevcut sağlık sorunları daha da kötüleşebilir.

Duygusal Durum

Duygusal durum, bir kadının cinsel isteğini etkileyebilecek psikolojik faktörlerden biridir. Cinsel ya da fiziksel istismar, bağımlılık sorunları, depresyon, kaygı ve stres gibi durumlar cinsel yaşamı olumsuz yönde etkileyebilir.

Dr. Thomas, “Kaygı ve stresin cinsel yaşam üzerindeki etkisini yeterince vurgulayamam. Araştırmalar, depresyon belirtileri gösteren kadınların cinselliği yaşamlarında bir öncelik olarak görme olasılıklarının önemli ölçüde daha düşük olduğunu ortaya koyuyor” diye ekliyor.

Önceliklerde Değişiklikler

Olgun kadınlar, aşk hayatlarında zorlu değişiklikler yaşayabilirler. Bu değişiklikler, cinselliğe olan ilgilerini olumsuz yönde etkileyebilir. Boşanma, eş kaybı, partnerin sağlık sorunları, kariyer ve aile öncelikleri gibi faktörler, kadınların cinselliğe olan yaklaşımlarını etkileyebilir.

Toplumun Görüşleri

Toplumun genel görüşleri, kadınların cinselliğine bakışlarını önemli ölçüde etkileyebilir. Bazıları için cinsellik hala tabu sayılır ve cinselden zevk almalarının ayıp olduğu düşünülür. Doktorlar, “60 ila 65 yaşları arasında cinsellikle ilgili hiç eğitim almamış birçok hasta gördüm. Bu kadınlar, cinselliği kabul etmedikleri için öğrenmeye kapalıdırlar” şeklinde görüş bildiriyor.

Related Posts

Altı saatten az uyku sağlığı tehdit ediyor

Son zamanlarda ünlüler ne kadar az uyudukları ile ilgili açıklamaları ile gündeme geliyor. Rihanna üç ya da dört saat, Sydney Sweeney sadece iki saat uyuduğunu söylüyor. Madonna ise uykusuzlukla mücadele ettiğini ve altı saatle günü geçirdiğini belirtiyor. Ancak uzmanlara göre bu alışkanlıklar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Aşılanmamış her 10 çocuktan 9’u kızamık oluyor

Son yıllarda dünya genelinde kızamık vakalarının artış gösterdiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, bu durumun aşısız çocuklar için büyük risk oluşturduğunu ifade etti. Prof. Güzel, virüsün çevrede saatlerce canlı kalabildiğini belirterek, “Aşılanmamış her 10 çocuktan 9’u kızamığa yakalanıyor. Koruyuculuğu yüzde 97 olan aşı, bu hastalıktan korunmada en güçlü silahtır” dedi.

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde