Sağlıksız Koşullarda Saklanan Hurmanın Zararları
Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezi olan hurma, besin değerleri açısından oldukça sağlıklı bir tercih olmasına rağmen, hijyenik olmayan koşullarda saklandığında zararlı olabilmektedir. Yüksek lif içeriği, antioksidan özelliği ve içerdiği potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi minerallerle sağlık için oldukça faydalı olan hurma, uygun ortamda muhafaza edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, pazarda, yol kenarında tezgahlarda açıkta satılan, uygun koşullarda saklanmayan, küflenmiş, nemli ortamda uzun süre beklemiş hurmalarda zehirli toksin oluşabileceği uyarısında bulundu. Aflatoksinin insanlar üzerinde kanserojen etkiye sahip olabileceğini belirten Manavoğlu, “Açıkta, nemli ortamda satılan hurmalarda küf ve aflatoksin gibi zararlı maddeler oluşabilir. Aflatoksinin varlığı gözle ya da tadarak anlaşılamaz, ancak laboratuvar ortamında test edilerek tespit edilebilir. Bu toksin kansere yol açabilir ve özellikle çocuklar, hamile kadınlar ve bağışıklığı zayıf bireylerde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Yüksek ateş, kusma, ishal gibi zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilir” şeklinde konuştu.
Hurmada hijyenik olmayan koşulların da sağlık riski taşıdığına dikkat çeken Manavoğlu, şunları söyledi:
“Hurmaları ambalajlı ve güvenilir yerlerden almaya dikkat etmeliyiz. Hurmalar genellikle açıkta, yol kenarında veya toplu halde çuvallarda satılmaktadır. Yol kenarında satılan hurmalardan uzak durmalıyız, çünkü egzoz dumanları, toz ve diğer kirleticiler hurmaları olumsuz etkileyebilir. Ambalajlı ürünleri ve Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin almış işletmelerin ürünlerini tercih etmeliyiz. Tozlanmış veya fiziksel kirleticilerle temas etmiş hurmaları satın almamalıyız.”
More Stories
Tavşanlı’da trafik kazası: 2 kişi yaralandı
Kilosu 270 TL’den satılıyor: Elleriyle tek tek topluyorlar
Boz ayı, yaralı dağ keçisini avlamak üzereydi! Giresun’da inanılmaz anlar…