Sera Gölü’nde Kalıcı Temizlik Projesi Hayata Geçiyor

DEVLET Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Trabzon’un Akçaabat ilçesinde doğal güzelliği ile öne çıkan Sera Gölü’nde, rüsubat nedeniyle oluşan kirliliğe kalıcı çözüm bulmak için devreye alınan ‘çökeltim havuzu’ projesinde gelinen son durumu anlattı. Balta, “Bundan sonra Sera Gölü’nü tertemiz göreceğiz” dedi.

Akçaabat ilçesinde doğal güzelliği ile öne çıkan Sera Gölü’nde, rüsubat nedeniyle oluşan kirliliğe kalıcı çözüm bulmak için Devlet Su İşleri (DSİ) 22’nci Bölge Müdürlüğü tarafından dere yatağına ‘çökeltim havuzu’ projesi devreye alındı. 3 gözden oluşan ‘çökeltim havuzu’ ile temiz su akışı sağlanacak gölün berraklaştırılıp, doğal haline kavuşması için çalışmalar sürüyor.

‘GÖLÜN DİP ÇAMURUNU 2 DEFA TEMİZLEDİK’

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Sera Gölü’nde devam eden çalışmaları inceledi. Balta, “Sera Gölü 1950’li yıllarda aşırı yağışlar sonrası oluşan heyelan neticesinde oluşmuş bir göl. Bu göl, o günden itibaren DSİ tarafından farklı çalışmalar yapılarak korunmuş ve korunmaya devam ediyor. İlk etapta göle inen dereler üzerinde tersip bentleri inşa ederek, gölün taşınan teressübat malzemesi ile dolmasını engellemek adına yapısal tedbirler aldık. Üst havzada yaptığımız bu tedbirler ile gölü büyük orandan teressübat malzemesinden korumuş olduk. Bu yapılan çalışmaları tam anlamıyla yeterli olmayınca göle dolan teressübat malzemesini temizlemek adına geçmiş yıllarda 2 defa DSİ makine ekipmanıyla temizlik faaliyetlerinde bulunduk. Gölün dip çamurunu 2 defa temizleyerek uygun depo sahalarına naklettik” dedi.

‘200 BİN METREKÜP MALZEMEYİ GÖLDEN ÇIKARTACAĞIZ’

Geliştirilen sistemin suyun hızını azaltarak askıdaki malzemelerin çökmesini sağlayacağını belirten Balta, şunları söyledi: “Bugüne geldiğimizde bu çökeltim havuzunu tamamladık. Çökeltim havuzunun işlevini yürütebilmesi için göldeki teressübat malzemesini temizlememiz gerekti. 2024 yılının ekim ayında bunu temizlemeye başladık. 35 makine, 35 personelimiz ile bu çalışmayı devam ettiriyoruz. Şu an gölün tabanındaki dip çamurunu tekrardan ve son kez temizlemek adına çalışmamızı sürdürüyoruz. Bu çalışmayı yaparken yine membada geçmiş yıllarda inşa ettiğimiz tersip bentlerinin arkasına biriken malzemeleri tekrardan boşaltarak orada ilave bir rüsubat tutucu alan ve hacim oluşturmaya çalışıyoruz. Temizlik çalışması tamamlandığında yaklaşık 200 bin metreküp malzemeyi de göl tabanından çıkartacağız ve uygun depo sahasına nakletmiş olacağız. İnşa ettiğimiz çökeltim havuzu vasıtasıyla da Yıldızlı Deresi ile birlikte göle inen suda askı halinde bulunan malzemeleri de çökeltim havuzunda dinlendirerek suyun akış hızını azaltarak bu malzemelerin dibe çökmesini sağlayacağız. Bu çöken malzemeleri de buradan zaman zaman periyodik olarak temizleyerek göle giren suyun temiz bir şekilde girmesini sağlayacağız. Burada çökeltim havuzunun ekstra görevleri de var. Bunlardan birisi de yüzer haldeki malzemeleri tutacak bariyer sistemi. Bu sistem sayesinde de Yıldızlı Deresi’nde yüzer halde gelen çöp ve diğer materyalleri toplayarak bunları yine buradan temizleyerek uygun depolama sahalarına nakletmiş olacağız.”

BALIK GEÇİŞİ DE İNŞA EDİLİYOR

Balta, çalışmalar kapsamında göl içerisinde balık geçidi de inşa edildiğini belirterek, “Çevresel yaklaşımla bu havzada yaşayan balıkların memba yönünde gidip gelmelerini sağlayacak bir balık geçişi inşa ederek balıkların membadan mansaba gelmelerini, gölden de membaya doğru gitmek istediklerinde de üst kotlara çıkmalarını sağlayacak balık geçişimizi de burada inşa etmiş bulunmaktayız. Ülkemiz ve Trabzon ilimiz için çok büyük bir turizm potansiyeline sahip olan Sera Gölü’nü, yapılan tüm bu çalışmalarla hizmete sunmuş olacağız. Burada bundan sonra Sera Gölü’nü tertemiz göreceğiz” diye konuştu.

HABER-KAMERA: Selçuk BAŞAR-Efnan DEMİREREN/TRABZON,

Related Posts

Yasaklar- yolsuzluk- yoksulluk

AKP iktidara gelmeden önce 3Y’yi seçim vaadi olarak kullanıyordu Yasakları, yolsuzluğu ve yoksulluğu bitireceklerini iddia ediyorlardı. Aradan geçen 23 yılda 3Y yaygınlaştı. Türkiye için sıradanlaşan bir günde yasak, yoksulluk ve yolsuzluğun örnekleri aynı anda görüldü.

Son sağlık siyasetinin komplikasyonu: Tıp eğitiminin yaşadığı kriz

Siyasette sorunları çözmek için ortaya koyduğunuz çözümlerin başka sorunlara yol açabileceğini öngörmek ayrı bir siyasi meziyettir. Sorun üretmek toplumun tabiatındandır ve siyaset bu sorunların çözümünün her şeyden önce teşhisi sonra sağlıklı bir tedavisi için vardır. Bazen uyguladığınız çözüm veya tedavi yolunun komplikasyonları oluyor ve bu komplikasyonlara karşı da ilk uyguladığınız tedavi ile birlikte önleyici tedbirler de almak gerekiyor. Siyaset için burada kullandığımız terminolojinin tıp

Teknoloji devi, çalışanlarının yüzde 5’ini işten çıkaracak

Siber güvenlik şirketi CrowdStrike, küresel iş gücünün yaklaşık yüzde 5’ine denk gelen yaklaşık 500 pozisyonda işten çıkarmaya gitmeyi planladığını açıkladı.

Satışa çıkarılan Bellona’yı bayileri satın aldı

TMSF, 6 Nisan tarihli ihale ile Türkiye’nin önde gelen mobilya üreticilerinden Bellona’nın tüm hisselerini satışa çıkarmıştı. 7 milyar TL muhammen bedelle düzenlenen ihalede şirket, Bellona bayilerinin ortaklaşa kurdukları Bellona Mobilya Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından 8 milyar 100 milyon TL’ye satıldı.

‘Tereddüt çizgisi’…

ABD’deki Ukrayna Büyükelçisi’nin CBS News’a Pazar günü verdiği röportajda dillendirdiği, “Amerika ile imzaladığımız ekonomik ortaklık ve nadir madenler anlaşması, Ukrayna için daha geniş bir güvenlik mimarisinin önemli bir parçası, gelecekteki güvenlik garantilerinin de öncülü” cümlesi, Avrupa başkentlerinde ve Moskova’da son derece ciddiye alındı. (‘Ukraine says minerals deal with US important part of future security guarantees’ 05/05, AA.) Öyle olması da gerekiyor… Papa tabutunun gölgesinde gerçekleşen

Tekstil Türkiye’den pamuk ABD’den

Washington’da düzenlenecek Ticaret ve Yatırım Konseyi toplantısında Türkiye ve ABD arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hedefi kapsamında iş birliği masaya yatırılacak. Türk tekstil ve hazır giyimine yönelik ABD pazarı erişiminin artırılması planlanırken, karşılığında Türkiye’nin ABD’den pamuk ithalatını artırma önerisi getirilecek