Yusufeli halkı yedi kez yerleşim merkezi değiştirdi: Ekonomik krizi dile getirdi

Yusufeli Halkı, Yeni Yerleşim Alanında Zor Günler Yaşıyor

2022 yılının Ekim ayında, Yusufeli Barajı projesi nedeniyle evlerinden koparılan Yusufeli halkı, yeni yerleşim yerlerinde yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekiyor.

Yeni Yerleşim Alanı, Eskiş Gibi Değil

Yusufeli’nin Tekkale köyünden olan 62 yaşındaki Hikmet Taşçı, “Yusufeli halkı olarak yıllardan beri barajın yapılacağı söylentilerini duyuyorduk ve sonunda gerçekleşti. Doğduğumuz topraklardan koparıldık. Yeni yerleşim yerine alışmak zor olsa da, çocukluğumda burada çobanlık yapmıştım. Ancak eski yerleşim yerinin özlemini çekiyoruz” şeklinde konuştu.

Ekonomik Zorluklar ve İstimlak Paraları

Taşçı, yeni yerleşimdeki ekonomik zorluklara dikkat çekerek, “Gelecekte burası gelişebilir ama şu anda halkın durumu kötü. İnsanlar, istimlak paralarıyla geçimlerini idame ettirmeye çalışıyorlar. Ancak bu paralar tükenince ödeme zorlukları başlayacak ve Yusufeli halkı daha da zor durumda kalacak. Şu an maalesef kimse bunun farkında değil” dedi.

Siyasi Deneyim ve İşletmelerin Kapanması

20 yıl boyunca aktif siyasette bulunduğunu ve MHP İlçe Başkanlığı görevini yürüttüğünü belirten Taşçı, ekonomik sıkıntılarını dile getirerek, “Şu anda istimlak paralarıyla geçiniyorum. Ancak bu süreç sürdürülemez bir hal aldı. İnsanlar iş yerleri açtılar ancak zamanla kapatmak zorunda kaldılar. Bahar aylarında işler açılacak olsa da bazıları bu süreci atlatacak, ancak bazıları zor durumda kalacak” ifadelerini kullandı.

Yusufeli Halkının Geleceği Karamsar

Yusufeli halkının geleceği konusunda endişeli olan Taşçı, “Allah yardım etsin, Yusufeliler zor günlerle karşı karşıya” dedi.

Eski ve Yeni Yusufeli’nin Ekonomik Durumu

Bir diğer bölge sakini Bilgehan Demirkıran ise eski Yusufeli’nin bereketinin yeni yerleşim yerinde olmadığını dile getirdi. Demirkıran, “Esnafın paylaşımlarından anlaşılacağı üzere burada eski Yusufeli’nin bereketi yok. Gelecekte ödemeler başladığında durumun daha da kötüleşeceğini biliyoruz. Şu an bile işler kötü gidiyor” şeklinde konuştu.

Yerel Ekonomik Sorunlar ve Eski Yerleşim Yerinden Ayrılan Para

Demirkıran, köylerinden çıkacak olan paraların Yusufeli’nde kalmayacak olmasının yerel esnafa büyük zorluklar yaşatacağını belirterek, “Ev ve iş yeri sıkıntısı yaşayanlar var. Ancak işlerin aksaması nedeniyle bazı iş yerleri kapanıyor. Genel anlamda ülkede yaşanan zorluklar burada daha belirgin. Çabalarımıza rağmen sesimizi duyuramadık” diye konuştu.

Related Posts

DMM’den ‘İran’dan Türkiye’ye göç dalgası başladı’ iddiasına cevap: Türkiye sınırları güvende

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) Türkiye’nin sınırlarının güvende olduğunu, belirli gruplar tarafından dijital medya mecralarında paylaşılan “İran’dan Türkiye’ye göç dalgası başladı” iddiasının gerçek olmadığını bildirdi.

ABD İran’la savaşa dahil mi oluyordu? İsrail’in planı ortaya çıktı!

ABD merkezli Axios haber sitesine konuşan iki İsrailli yetkiliye göre, İsrail, İran’a saldırılarına ABD’nin de katılmasını istedi. İsrail’in, dağın içine veya yerin altına inşa edilmiş İran’ın Fordow uranyum zenginleştirme tesisini yok etmek için …

Fransa Dışişleri Bakanı Barrot: Filistin devletini tanımaya kararlıyız

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, bölgedeki gelişmeler ne olursa olsun Fransa’nın Filistin devletini tanımaya kararlı olduğunu açıkladı.

İran’dan BM’ye adım atma çağrısı

İran, BM’yi “İsrail’in saldırganlığına karşı kararlı bir adım atmaya” çağırdı.

Dünya’da 12 bin defa şehirleri yerle bir edecek bomba var! İşte o nükleer silaha sahip ülkeler

Dünya genelinde 12 bin 512 nükleer savaş başlığı bulunduğu tahmin ediliyor. Son yıllarda dünya genelinde nükleer silah yatırımları önemli ölçüde artış gösterdi. ABD, Çin ve Rusya başta olmak üzere birçok ülke, nükleer kapasitesini genişletmeye devam ediyor. Bu gelişmeler ışığında İsrail, İran’ın nükleer tehditlerini bertaraf etmek gerekçesiyle İran’a yönelik “Yükselen Aslan Harekatı” başlattı.

Libya’da engel Mısır’da saldırı: Aktivistlere saldırı

Gazze’deki ablukayı kırmak için dünyanın dört bir yanından Refah’a gitmek isteyen aktivistler engellerle karşılaşmaya başladı. Mağrib Konvoyu, Libya’da Hafter güçlerince durduruldu. Kahire’de ise aralarında Türklerin de olduğu aktivistlere, Baltacılar adı verilen çete ve Mısır polisi saldırdı.